pluimers.nl

Spouwmuurisolatie: video

In deze video leggen wij u de stappen uit van spouwmuurisolatie:

Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan

Heeft u een vraag of wilt u een vrijblijvend adviesgesprek inplannen? U kunt ons telefonisch bereiken of een afspraak inplannen via de adviesgesprek-button.

Wat is spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is een manier om de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur te isoleren. De spouw is een lege ruimte welke ontworpen is om vocht van buiten te weren. Door de ruimte te vullen met een isolatiemateriaal wordt de thermische schil van de woning verbeterd. Spouwmuurisolatie helpt om warmteverlies in de winter tegen te gaan en warmte in de zomer te voorkomen. Het vullen van een spouwmuur is een eenvoudige en relatief goedkope manier om het comfort te verbeteren en het gasverbruik te verlagen. Klik hier om meer te lezen over “hoe werkt spouwmuurisolatie?“.

Voordelen van spouwmuurisolatie

Door de spouwmuurisolatie blijft de warmte beter binnen in de winter en blijft het langer koel in de zomer. Dit zorgt voor een lager energieverbruik in de winter voor het verwarmen. Daarnaast zorgt het voor een lager energieverbruik in de zomer voor het koelen.
De binnentemperatuur blijft stabieler wat zorgt voor een beter wooncomfort en gezonder leefklimaat.
Een goed geïsoleerde woning zorgt voor een verhoogde woningwaarde. De isolatie verbeterd het energielabel van uw woning.
Door het gebruik van spouwmuurisolatie is er een lager energieverbruik, dit betekend dat er minder CO2 wordt verbruikt, wat goed is voor het milieu.
De investering van spouwmuurisolatie is een interessante investering. Spouwmuurisolatie wordt snel terugverdient, vaak binnen enkele jaren volgens Milieu Centraal.

Kosten van spouwmuur isolatie

De kosten van spouwmuurisolatie hangen van diverse factoren af.
Het is afhankelijk van de dikte van de spouw, de grootte van de woning, de bereikbaarheid van de woning en het type isolatiemateriaal. De investering van spouwmuurisolatie verdient u vaak al binnen enkele jaren terug. De besparing per jaar is ook afhankelijk van de gasprijs.
Als de gasprijzen stijgen zal de investering sneller worden terugverdient. Om een goede prijsindicatie te geven komen wij gratis en vrijblijvend bij u langs. Tijdens dit bezoek controleren we of uw woning geschikt is voor isolatie.
Wanneer er subsidies worden versterkt door gemeenten/provincies/overheden zal de investering sneller terugverdient worden. Voor de diverse subsidies in uw gemeente kunt u hier terecht. Klik hier om meer te lezen over “wat kost spouwmuurisolatie“.

Subsidies voor muurisolatie

Voor spouwmuurisolatie zijn er diverse subsidies en regelingen in Nederland beschikbaar die de kosten kunnen verlagen. Er zijn subsidies op nationaal niveau welke wordt aangeboden door de overheid. Er zijn ook lokale regelingen via gemeenten en provincies. Pluimers Isolatie kan u voorzien van de benodigde informatie hieromtrent.

  • ISDE – Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE)
    De Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) is de belangrijkste nationale subsidie voor het verduurzamen van bestaande woningen, waaronder spouwmuurisolatie.
  • Lokale Subsidies via Gemeente of Provincie
    Naast de landelijke ISDE-subsidie bieden sommige gemeenten en provincies ook hun eigen subsidies voor woningisolatie, inclusief spouwmuur. De voorwaarden, vergoedingen en beschikbaarheid van deze subsidies kunnen sterk variëren.

Spouwmuurisolatie materialen

Er zijn diverse soorten spouwmuurisolatie materialen. Bij Pluimers Isolatie gebruiken wij diverse isolatiematerialen. De keuze wordt gemaakt op basis van breedte van de spouwmuur, bereikbaarheid van de gevels en type constructies. De producten die wij gebruiken hebben elk hun eigen producteigenschappen:

  • HR-Isowool is een wolsoort die speciaal ontwikkeld is voor inblaastoepassingen. De speciale vezelstructuur van de minerale wol zorgt ervoor dat er een duurzame isolatiedeken ontstaat die niet inklinkt en vochtafstotend is.
  • Rockwool Fulfit is een steenwol van de nieuwste generatie. Dankzij de nieuwe spinnertechnologie biedt deze wol extra thermische isolatie en bovendien bij een lagere inblaasdensiteit dan voorheen. Bovendien heeft Rockwool Fulfit unieke eigenschappen waardoor het uitermate geschikt is om geluid van buiten te reduceren.
  • HR-Isoplus 35 is een twee componenten opencellig Polyurethaanschuim oftewel Pur. Het wordt toegepast voor het aanbrengen van spouwmuurisolatie zowel voor nieuwbouw als renovatie door middel van een injectie methode.
  • Isover Insulsafe Plus is een inblaas wol voor spouwmuren welke nog niet zijn geïsoleerd. Toepassing van Isover Insulsafe Plus draagt onder andere bij aan het thermisch en akoestisch comfort in uw woning. De wol wordt toegepast voor het aanbrengen van spouwmuurisolatie zowel voor nieuwbouw als renovatie, alles door middel van een injectie/blaas methode. Het kan toegepast worden bij spouwbreedtes van 40 tot 100 mm.
  • HR IsoPearl is een verbeterde vorm van EPS parels. Ze zijn ovaal waardoor ze beter aansluiten en er is grafiet toegevoegd wat de HR IsoPearl en grijze kleur geeft. Hierdoor wordt warmte ook weerkaatst en niet alleen tegengehouden.

Hoe wordt muurisolatie aangebracht?

Spouwmuurisolatie wordt aangebracht door isolatiemateriaal in de spouw (de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur) te injecteren of te blazen. Voordat er geïsoleerd kan worden dient er een inspectie plaats te vinden om de breedte te meten en te kijken of de spouw geschikt is. Wanneer er na de inspectie een goedkeuring is gegeven om de spouwmuur te isoleren worden er kleine gaatjes geboord op de kruising van de voeg. De gaatjes worden geboord in een vast patroon. Vervolgens wordt er door de openingen isolatie ingeblazen of geïnjecteerd. Wanneer de spouwmuur geheel gevuld is worden de gaatjes weer op kleur teruggevoegd.

(Ventilatie kruipruimte) Tijdens de inspectie wordt er tevens gekeken naar de ventilatie van de kruipruimte. Wanneer een spouwmuurisolatie wordt toegepast zal de huidige ventilatie naar de kruipruimte stagneren, daarom worden er tijdens de installatie van de spouwmuurisolatie ook ventilatieroosters geplaatst zodat uw kruipruimte kan blijven ventileren.

Het aanbrengen van spouwmuurisolatie is relatief snel geklaard. Voor een gemiddelde eengezinswoning duurt het meestal enkele uren tot een dag, afhankelijk van de grootte van de woning en de moeilijkheidsgraad van de werkzaamheden.

Zijn uw spouwmuren geschikt voor spouwisolatie?

Een huis heeft vaak een spouwmuur. Dit is vaak het geval bij huizen die gebouwd zijn na 1920. Daarnaast moet de spouwmuur voldoende ruimte hebben. Een specialist kan voor u beoordelen of uw huis geschikt is voor spouwmuurisolatie. Heeft u geen spouwmuur? Dan kunt u vaak alsnog isoleren. U kunt dan denken aan voorzetwanden met isolatie of aan buitengevelisolatie.

  • Woningen tot 1920:
    Woningen gebouwd voor 1920 hebben meestal geen spouwmuur, maar massieve muren. Spouwmuurisolatie is hier meestal niet mogelijk zonder ingrijpende verbouwingen. Heeft u een vermoeden dat er toch een spouwmuur aanwezig is? Neem gerust contact met ons op zodat we vrijblijvend kunnen kijken naar de mogelijkheden.
  • Woningen van 1920 – 1975:
    Veel huizen die gebouwd zijn in de periode 1920 – 1975 hebben wel een spouwmuur, maar zijn niet geïsoleerd vanuit de bouw. De spouw is variërend van 4 tot 6 centimeter en is ideaal om te isoleren. Door de relatief snelle terugverdientijd en gemakkelijke installatie van de isolatie is het een verstandige investering. Bij woningen uit deze periode is het mogelijk dat er reeds na-geïsoleerd is. Oud isolatiemateriaal kan zijn isolatiewaarde verliezen waardoor het niet meer optimaal isoleert. Het vervangen van oud isolatiemateriaal kan dan een oplossing bieden. Mocht u hier vragen over hebben of weten welke toepassingen mogelijk zijn, neem dan gerust contact met ons op.
  • Woningen van 1975 – 1990:
    Vanaf het midden van de jaren ’70 werd het gebruik van spouwmuurisolatie steeds meer toegepast. Woningen uit deze periode hebben vaak al isolatie, maar deze is vaak dun of verouderd. Het kan mogelijk zijn om de bestaande isolatie te verbeteren of aan te vullen. We injecteren een purschuim (als enige en alléén geschikt voor spouwmuren vanwege het open-cellige karakter) voor de bestaande isolatieplaten/isolatiematten. Dit is een techniek die wij reeds decennia beheersen. Op deze manier is uw woning klaar voor de toekomst, en renderen toekomstige maatregelen zoals een warmtepomp efficiënter. Bovendien adviseren wij om de buitenmuren nadien te impregneren, zodat vocht minder kans krijgt om door te dringen naar de oude isolatie.
  • Woningen van 1995 – 2024:
    In deze periode werd spouwmuurisolatie met hoge Rd-waarden standaard in vrijwel alle te bouwen woningen. Huizen die na 1995 zijn gebouwd, hebben doorgaans meer isolatie, maar bij verdere verduurzaming kunnen andere maatregelen, zoals gevelonderhoud, effectiever zijn. Onder het onderhoud van de woning valt bijvoorbeeld het impregneren/hydrofoberen van de muren. Door de waterafstotende werking blijven de muren langer in goede staat. Vocht tast namelijk de kwaliteit van de stenen en voegen aan. Hoe langer de gevel in goede conditie blijft, hoe minder onderhoudskosten u eraan heeft. Bovendien kan het beter zijn voor de waarde en levensduur van de woning.

Spouwmuur isolatie en energiebesparing

Spouwmuurisolatie is een effectieve en relatief eenvoudige maatregel om de energie-efficiëntie van een woning te verbeteren. Het leidt tot een directe besparing op de energiekosten, verhoogt het comfort en draagt bij aan een lagere CO2-uitstoot. Door de snelle terugverdientijd en de mogelijkheid om gebruik te maken van subsidies, is het een aantrekkelijke investering voor veel huiseigenaren. De spouwmuurisolatie komt ten goede van het energielabel, een goed geïsoleerde woning zorgt daarnaast voor een verhoogde woningwaarde.

Levensduur van spouwmuurisolatie

De levensduur van spouwmuurisolatie is over het algemeen lang, en bij correct aangebrachte spouwmuurisolatie kan deze levenslang meegaan. De exacte levensduur hangt af van het gebruikte isolatiemateriaal, de kwaliteit van de installatie, en de omgevingsomstandigheden.
Spouwmuurisolatie is een duurzame en kosteneffectieve manier om energie te besparen en het wooncomfort te verbeteren. De levensduur van spouwmuurisolatie is afhankelijk van het isolatiemateriaal, of deze van goede kwaliteit is en of de installatie correct is uitgevoerd.

Kies voor een betrouwbare isolatiespecialist

Het isoleren van uw spouwmuur is een klus die u het best kunt overlaten aan een betrouwbare isolatiespecialist. Onze specialisten hebben jarenlange ervaring en we werken met hoogwaardige isolatiematerialen. Voor we aan de slag gaan komen we ook eerst bij u langs voor een vrijblijvend adviesgesprek, zodat u gelijk weet waar u aan toe bent.

Disclaimer

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 16 september 2024. We doen ons uiterste best om de informatie actueel en correct te houden. Mocht u toch iets tegenkomen dat niet klopt, laat het ons gerust weten. Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend.

Spouwmuurisolatie

Veelgestelde vragen

1. Wat is een spouwmuur?

Een spouwmuur bestaat uit twee muren, de binnen- en de buitenmuur. Tussen deze twee muren bevindt zich een holle ruimte van gemiddeld zes centimeter, deze lege ruimte wordt de spouw genoemd.

2. Wat is spouwmuurisolatie?

Bij spouwmuurisolatie wordt de lege ruimte opgevuld met isolatiemateriaal.

3. Is mijn huis geschikt voor spouwmuurisolatie?

Vroeger werden de muren van een huis massief gemetseld. De dikte van de muur was ongeveer de lengte van een baksteen, dat wil zeggen een enkelsteens muur. Vanaf circa 1925 veranderde deze bouwwijze en werd de massieve buitenmuur vervangen door een spouwmuur. Huizen gebouwd vanaf begin jaren 80 zijn geïsoleerd maar deze isolatie is niet meer volgens de huidige maatstaven. Deze worden door ons na geïsoleerd om zo alsnog extra comfort en energiebesparing te realiseren.

4. Welke materialen zijn geschikt voor spouwmuurisolatie?

Wij werken alleen met de beste producten. Bij Pluimers Isolatie kunt u kiezen uit drie verschillende producten: wol, parels of purschuim.

5. Hoe werkt spouwmuurisolatie?

Het aanbrengen van spouwmuurisolatie gebeurt aan de buitenkant van de gevel. Volgens een vast patroon boren we kleine vulgaten. Via de vulgaten wordt het isolatiemateriaal in de spouw geblazen. Nadat de spouw helemaal gevuld is worden de gaten weer netjes dicht gevoegd met specie in dezelfde kleur als de rest van de voeg.

6. Hoe lang duurt het aanbrengen van spouwmuurisolatie?

Normaal gesproken zijn de isolatiewerkzaamheden binnen een dag afgerond en kunt u direct profiteren van de vele voordelen. Prettig om te weten is dat u tijdens het aanbrengen gewoon in de woning kan blijven.

7. Mijn woning heeft een knipvoeg, is spouwmuurisolatie nog mogelijk?

Dat is voor ons geen enkel probleem. Na het aanbrengen van de muur isolatie herstellen wij de knipvoeg in de oude staat zodat u er niets van terugziet.

8. Hoeveel kan ik besparen met spouwmuurisolatie?

Met spouwmuurisolatie kunt u wel tot 400 m³* besparen op de energiekosten. Bij een gemiddelde woning en stookkosten is dit al gauw €480,- per jaar*.

9. Kan ik subsidie ontvangen op spouwmuurisolatie?

Jazeker! Bij minimaal 2 isolatiemaatregelen ontvangt u subsidie. Dus ook op spouwmuurisolatie. Vanaf 2022 kunt u maar liefst €8,- subsidie per vierkante meter ontvangen*.

10. Wat kost spouwmuurisolatie?

De kosten van muur isolatie zijn afhankelijk van het isolatiemateriaal, de breedte van de spouw en het aantal vierkante meters. Om een goede prijsindicatie te geven komen wij gratis en geheel vrijblijvend bij u langs. Tijdens dit bezoek bepalen we of uw woning geschikt is voor isolatie. Hoe we dat doen? We boren een klein gaatje in de muur en kijken in de muur met een endoscoop. Hierbij controleren we of er al isolatiemateriaal aanwezig is en of de spouw schoon is. Na afloop geeft onze adviseur persoonlijk advies over de mogelijkheden, het isolatiemateriaal en schrijft een vrijblijvende offerte uit. Vraag direct een adviesgesprek aan

11. Wat is de terugverdientijd van spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie verdient u, afhankelijk van het type woning, soort isolatie en isolatiedikte, in enkele jaren terug. Een verantwoorde investering waar geen spaarrekening tegenop kan.

Meer diensten van Pluimers Isolatie

U wenst het comfort en de energiebesparing maar uw woning heeft geen spouwmuur? Geen probleem wij bieden ook Gevelisolatie. Is de spouw niet stevig genoeg? Dan versterken wij deze met spouwankers!

Materialen

Bekijk welke materialen geschikt zijn voor spouwmuurisolatie. Welk isolatiemateriaal het beste voor uw woning is, vertellen wij graag in een vrijblijvend adviesgesprek.

Vrijblijvend isolatie advies?

Onze adviseur komt geheel vrijblijvend bij u langs.

Ja, ik wil vrijblijvend advies!