pluimers.nl

Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan

Heeft u een vraag of wilt u een vrijblijvend adviesgesprek inplannen? U kunt ons telefonisch bereiken of een afspraak inplannen via de adviesgesprek-button.

Wat is isolatieglas?

Isolatieglas is ook wel bekend als dubbelglas of HR++ glas met een coating en Argon gas. Het glas dat wij toepassen heeft een U-waarde van 1.0 en wordt gebruikt om woningen en gebouwen beter te isoleren. Het bestaat uit twee (of meer) glaslagen met daartussen een luchtdichte ruimte, vaak gevuld met een gas zoals argon. Dit zorgt voor betere thermische isolatie, waardoor minder warmte verloren gaat via de ramen. Hierdoor valt de energierekening lager uit en verbetert het wooncomfort, omdat het minder tocht oplevert.

Wat zijn de voordelen van het Pluimers isolatieglas?

Het Pluimers isolatieglas heeft een U-waarde van 1.0, wat betekent dat het glas zeer goed isoleert. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatiewaarde. Hierdoor gaat er minder warmte verloren in de winter, waardoor je minder hoeft te stoken. Door de sterke isolerende werking van het HR++ glas met een U-waarde van 1.0 verbruik je minder energie om het huis te verwarmen of te koelen. Dit kan leiden tot aanzienlijke besparingen op de energierekening.
 
Door de goede weerstand blijft de binnentemperatuur stabieler. Dit voorkomt tocht en een koudeval bij de ramen, wat zorgt voor een comfortabeler binnenklimaat. Minder energieverbruik betekent minder CO2-uitstoot, wat gunstig is voor het milieu. Het gebruik van HR++ glas met een goede isolatiewaarde draagt bij aan de verduurzaming van de woning.
 
Hoewel de geluidswering afhankelijk is van de opbouw van het glas, kan HR++ beglazing ook bijdragen aan een stillere woning door geluid van buitenaf te reduceren. Het gebruik van isolatieglas kan de waarde van het huis verhogen, omdat het een populaire energiebesparende maatregel is. Het kan uw woning aantrekkelijker maken voor kopers die belang hechten aan energie-efficiëntie en een goed energielabel.

Wat zijn de verschillen van dubbel, HR, HR+, HR++, HR+++ beglazing?

Dubbel glas of thermopane beglazing is een type glas dat bestaat uit twee glaslagen met een tussenliggende ruimte, ook wel de “spouw” genoemd. Deze spouw is luchtdicht afgesloten en gevuld met lucht. Het ontwerp zorgt voor betere isolatie dan enkel glas, doordat de lucht of het gas tussen de glaslagen werkt als een isolator. De U-waarde van dubbel glas of thermopane is 3.3-2.8 en werd gebruikt voor woningen tussen 1980-1998.
 
De verschillende soorten HR-glas (Hoog Rendement glas) onderscheiden zich op basis van hun isolerende prestaties, wat vaak wordt uitgedrukt in de U-waarde. Hoe lager de U-waarde, hoe beter het glas isoleert. Hieronder zijn de verschillen tussen HR, HR+, HR++, en HR+++ glas uitgelegd:

  • 1. HR-glas (U-waarde 2.0 – 1.7 W/m²K)

    • Opbouw: Dit is het basisniveau van hoog rendementsglas. Het bestaat uit twee glaslagen met een dunne isolerende coating aan de binnenkant van één van de glaslagen.
    • Isolatie: Dit biedt betere isolatie dan enkel glas, maar is minder effectief dan de andere HR-varianten.
    • Gebruik: Niet zo veel meer in gebruik, omdat het verouderd is ten opzichte van HR+, HR++ en HR+++.
  • 2. HR+ glas (U-waarde 1.7 – 1.3 W/m²K)

    • Opbouw: Dit type glas heeft dezelfde dubbele glasstructuur als HR-glas, maar met een betere isolerende coating.
    • Gasvulling: De ruimte tussen de glaslagen is vaak gevuld met argon. De spouwbreedte is vaak smal.
    • Isolatie: Het isoleert beter dan HR-glas, maar minder goed dan HR++.
    • Gebruik: Geschikt voor wie op zoek is naar een iets betere isolatie dan standaard HR-glas, maar niet de hoogste eisen stelt. Daarnaast geschikt voor smalle sponningen in bestaande situaties.
  • 3. HR++ glas (U-waarde 1.3 – 1.0 W/m²K)

    • Opbouw: HR++ glas is een verbetering van HR+ glas en heeft een nog betere isolerende coating.
    • Gasvulling: De spouw (ruimte tussen de glaslagen) is gevuld met een gas zoals argon, dat beter isoleert dan lucht.
    • Isolatie: Dit type glas biedt uitstekende thermische isolatie, wat het één van de meest populaire opties maakt voor moderne woningen.
    • Gebruik: Ideaal voor energie-efficiënte woningen, waarbij er een goede balans is tussen kosten en isolatieprestaties.
  • 4. HR+++ glas (U-waarde 0.9 – 0.5 W/m²K)

    • Opbouw: HR+++ glas is driedubbel glas (ook wel triple glas genoemd), met drie glaslagen en twee spouwen gevuld met gas zoals argon of krypton.
    • Isolatie: Het biedt de beste isolatie van alle HR-typen. Het houdt meer warmte binnen in de winter en voorkomt in de zomer dat warmte van buiten binnendringt.
    • Gebruik: HR+++ glas wordt steeds vaker toegepast in zeer energiezuinige of passiefhuizen, waarbij de hoogste isolatiestandaarden nodig zijn. Het nadeel van HR+++ glas is de breedte van het glas. Deze situatie is vaak niet toepasbaar in bestaande kozijnen. Een combinatie van nieuwe kozijnen en HR+++ is veel voorkomend.

Vergelijking in isolatie (U-waarde):

  • HR-glas: 2.0 – 1.7 W/m²K
  • HR+ glas: 1.7 – 1.3 W/m²K
  • HR++ glas: 1.3 – 1.0 W/m²K
  • HR+++ glas: 0.9 – 0.5 W/m²K

Samenvatting:

  • HR-glas: Basisniveau hoog rendementsglas, iets beter dan standaard dubbelglas.
  • HR+ glas: Verbeterde isolatie door een betere coating, maar nog steeds gevuld met lucht.
  • HR++ glas: Populair vanwege de uitstekende prijs-prestatieverhouding; betere isolatie door gasvulling (argon).
  • HR+++ glas: Het beste glas op het gebied van isolatie, ideaal voor passiefhuizen en zeer energiezuinige toepassingen. HR+++ glas heeft de beste isolerende eigenschappen, maar HR++ glas is vaak de meest kosteneffectieve keuze voor de meeste woningen.

Hoe wordt isolatieglas geplaatst?

Bij de uitvoering zullen we het bestaande glas verwijderen en tevens afvoeren. De sponningen worden opgezuiverd en gegrond, waarna het isolatieglas wordt aangebracht. De glaslatten (Meranti 120Mu) worden bevestigd met RVS spijkers/brads. Het geheel wordt aan zowel de binnen- als buitenzijde gekit. Bij een te lage temperatuur zal het kitwerk op een later moment plaatsvinden.
 
Het vervangen van glas in bestaande kozijnen is een zorgvuldig proces. Eerst wordt het oude dubbele glas of enkel glas verwijderd, waarna de glaslatten worden verwijderd om het glas op een veilige manier te kunnen verwijderen. Oude kitresten en vuil worden uit de sponning verwijderd, en de sponning moet in goede staat zijn. Als er rot hout aanwezig is, wordt dit gerepareerd voordat het nieuwe glas wordt geplaatst. Vervolgens wordt een laag glasband of een dunne laag beglazingskit aangebracht om het glas vast te zetten en tocht te voorkomen. Wanneer het nieuwe isolatieglas voorzichtig is geplaatst, worden de gegronde glaslatten weer rondom het glas bevestigd met RVS spijkers/brads. Met kitwerk wordt er een luchtdichte en waterdichte afsluiting gecreëerd, waardoor de kwaliteit van het glas wordt gegarandeerd. Onze werknemers zullen de werkplek weer netjes achterlaten.

Subsidies voor isolatieglas

Voor isolatieglas zijn er diverse subsidies en regelingen in Nederland beschikbaar die de kosten kunnen verlagen. Er zijn subsidies op nationaal niveau, aangeboden door de overheid, en er zijn ook lokale regelingen via gemeenten en provincies.
 
1. ISDE – Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE)
De Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) is de belangrijkste nationale subsidie voor het verduurzamen van bestaande woningen, waaronder glasisolatie. Voor 2024 biedt deze regeling de volgende kenmerken:
 
Voorwaarden: Je moet minstens twee isolatiemaatregelen nemen, bijvoorbeeld isolatieglas en dakisolatie, of één isolatiemaatregel combineren met de installatie van een warmtepomp, zonneboiler, of aansluiting op een warmtenet. De isolatie moet worden uitgevoerd door een erkend aannemer of isolatiebedrijf. Het minimale oppervlakte om in aanmerking te komen bedraagt 8m². Het isolatieglas moet voldoen aan minimale technische eisen, zoals een maximale U-waarde van 1.2 W/m²K.
 
Vergoeding: De subsidie bedraagt ongeveer €23,- (één maatregel) tot €46,- (minimaal twee maatregelen) per vierkante meter voor het isolatieglas.

Wat is de energiebesparing van het isolatieglas?

De energiebesparing die je kunt realiseren door het plaatsen van isolatieglas hangt af van verschillende factoren, zoals het type glas dat wordt vervangen, de isolatiewaarde van het nieuwe glas en de grootte van de ramen. Door te investeren in isolatieglas kan je niet alleen besparen op je energierekening, maar ook het comfort in huis verhogen, door minder tocht en een constantere binnentemperatuur. Onze adviseur kan u vrijblijvend voorzien van advies omtrent de kosten en de energiebesparing.

Welke gassen worden er toegepast bij HR++ beglazing?

Bij HR++ glas (HoogRendementsglas ++) wordt vaak argon of krypton gas toegepast vanwege de thermisch isolerende eigenschappen, die helpen de warmtegeleiding tussen de binnen- en buitenomgeving te verminderen. Krypton en argon zijn beide edelgassen, maar ze hebben verschillende eigenschappen die ze van elkaar onderscheiden.
 
Argon en krypton zijn edelgassen die slecht warmte geleiden. Hierdoor beperken ze de warmteoverdracht door het glas, wat resulteert in betere isolatie dan lucht. Argon wordt vaker gebruikt omdat het overvloediger en goedkoper is dan krypton, terwijl het toch een goede isolator is. Omdat het argon gas in overvloed is, is het ook een duurzamere manier voor het verbeteren van woningen.

Wat is argon gas in het isolatieglas?

Wanneer argon tussen de glasplaten van HR++ glas wordt gebruikt, verbetert het de thermische prestaties aanzienlijk in vergelijking met gewone lucht. Het heeft een lage warmtegeleidingscoëfficiënt en verlaagt de U-waarde (de mate van warmteverlies) van het glas. Argon werkt optimaal bij een spouwbreedte van ongeveer 15 tot 20 mm tussen de glasplaten.
 
Argon is goedkoper dan krypton en wordt daarom het vaakst gebruikt in standaard HR++ glas. Het biedt een uitstekende balans tussen isolatie en kosten. Het gebruik van argon of krypton in HR++ glas zorgt ervoor dat minder warmte in de winter verloren gaat en minder warmte in de zomer binnendringt, wat de energie-efficiëntie van gebouwen verhoogt en bijdraagt aan een comfortabel binnenklimaat. Het biedt een uitstekende balans tussen isolatie, duurzaamheid en kosten. Het Pluimers Isolatieglas is om deze redenen voorzien van argongas.

Wat is krypton gas in het isolatieglas?

Krypton biedt een nog betere thermische prestatie, omdat het een hoger isolerend vermogen heeft. Het wordt vooral gebruikt in situaties waar de afstand tussen de glasplaten kleiner is. Omdat krypton een hogere dichtheid heeft, is het effectief in dunnere spouwbreedtes. Krypton is geschikt voor smallere spouwbreedtes, meestal tussen de 10 en 12 mm, en kan hierdoor worden gebruikt bij dunnere kozijnen of situaties waarin ruimte beperkt is, terwijl het toch een zeer goede isolatie biedt.
 
Krypton is duurder, maar biedt een hogere isolatiewaarde en wordt daarom toegepast in situaties waarin maximale isolatie gewenst is, zoals bij drievoudig glas (HR+++). Door de schaarste van krypton is het echter een minder duurzame oplossing voor het vervangen van de ramen.
 
Het gebruik van argon of krypton in HR++ glas zorgt ervoor dat minder warmte in de winter verloren gaat en minder warmte in de zomer binnendringt, wat de energie-efficiëntie van gebouwen verhoogt en bijdraagt aan een comfortabel binnenklimaat. Dit helpt ook om condensvorming aan de binnenzijde op het glas te verminderen, wat het comfort en de levensduur van de ramen en kozijnen ten goede komt.
 
Beide gassen verbeteren de thermische isolatie van HR++ glas aanzienlijk en dragen bij aan lagere energiekosten en een aangenamer binnenklimaat.

Wat kost het isolatieglas?

De kosten voor het plaatsen van HR++ glas in bestaande kozijnen hangen af van verschillende factoren, zoals de grootte van de ramen, het type kozijn (hout, kunststof of aluminium), de arbeidskosten, de bereikbaarheid en de regio voor de installatie van het glas. Omdat het om maatwerk gaat, is het moeilijk om indicaties te geven. Bij Pluimers Isolatie kunt u altijd vrijblijvend en gratis een afspraak maken om de situatie op locatie te bekijken, en alle wensen en voorkeuren door te geven aan de adviseur.

Condensatie en HR++ glas

Er zijn verschillende vormen van condensatie op HR++ beglazingen. Condens aan de binnenzijde wordt verminderd door het plaatsen van het isolatieglas. De warmte van binnen zal worden opgenomen door de beglazing en minder verloren gaan naar buiten. Hierdoor zal het kozijn aan de binnenzijde een lange levensduur krijgen. Als er toch condens aan de binnenkant van het raam optreedt, kan dit wijzen op een te hoge luchtvochtigheid in huis of onvoldoende ventilatie. Mogelijke oorzaken zijn:

  • Onvoldoende ventilatie: Te weinig luchtcirculatie in de kamer kan leiden tot een vochtige omgeving, waardoor condens ontstaat op het koudste oppervlak (het raam).
  • Luchtvochtigheid: Activiteiten zoals koken, douchen en wassen kunnen de luchtvochtigheid verhogen. Dit kan worden tegengegaan door betere ventilatie, zoals het openen van ramen of het gebruik van een ventilatiesysteem.

Wanneer er condensatie optreedt aan de buitenzijde van het isolatieglas, is dit eigenlijk een teken dat het HR++ glas goed werkt. Het komt voor omdat het glas zo goed isoleert dat er weinig warmte naar buiten ontsnapt. De buitenkant van het glas blijft daardoor kouder, waardoor vooral op vochtige dagen en tijdens de nacht zich condens kan vormen op de buitenzijde van het glas. Dit is verder onschuldig en verdwijnt/verdampt vanzelf zodra de temperatuur buiten stijgt.
 
Als je condens ziet tussen de twee glasplaten van de beglazing, dan is er waarschijnlijk een lek in de afdichting van het glas. Dit betekent dat de isolerende werking van het glas is aangetast, en de ruit waarschijnlijk vervangen moet worden. Dit gebeurt wanneer de luchtdichte laag tussen de glasplaten beschadigd raakt, waardoor vocht kan binnendringen.

Oplossingen voor condensatie

  • Buitencondens op HR++ glas: Dit is normaal en vereist geen actie.
  • Binnencondens op de ramen: Zorg voor voldoende ventilatie door ramen regelmatig open te zetten of mechanische ventilatie te gebruiken. Wanneer er nog oud dubbelglas of thermopane aanwezig is, dient deze vervangen te worden voor isolatie/HR++ glas.
  • Condens tussen de glaslagen: Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek om de ruit te laten inspecteren of te vervangen.

IsoPerform ScreenLine

IsoPerform ScreenLine combineert de voordelen van HR++ isolatieglas met ingebouwde jaloezieën, waardoor u extra controle heeft over zonlicht en privacy. Wat deze jaloezieën uniek maakt, is dat ze tussen de glasbladen zijn geplaatst, waardoor ze volledig beschermd zijn tegen vervuiling of beschadiging. Bovendien worden ze bediend met een handige schuifmagneet. Dit innovatieve ontwerp voegt niet alleen een esthetisch element toe aan uw ruimte, maar helpt ook bij het reguleren van de temperatuur en het licht in uw huis. Met IsoPerform ScreenLine kunt u genieten van optimaal comfort, zonder afbreuk te doen aan de isolerende eigenschappen van het glas. Ontdek meer over dit product op onze productpagina.

Disclaimer

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 10 oktober 2024. We doen ons uiterste best om de informatie actueel en correct te houden. Mocht u toch iets tegenkomen dat niet klopt, laat het ons gerust weten. Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend.
 

Veelgestelde vragen

1. Wat is HR++ isolatieglas?

HR++ Isolatieglas is een glas dat zes keer beter dan enkel glas isoleert en drie keer beter dan ‘normaal’ dubbel glas.

2. Wat is het verschil tussen HR++ en Triple glas?

Isolatieglas van Pluimers kan in de bestaande kozijnen worden geplaatst. Bij Triple glas moet u ook de kozijnen vervangen. Het glas vervangen voor isolatieglas van Pluimers (HR++ glas) is dus veel voordeliger.

3. Hoe weet ik welk glas ik nu heb?

Enkel glas kunt u snel herkennen, dat bestaat uit 1 glasplaat. Bij dubbelglas ziet u aan de zijkant, bij het kozijn een aluminium strip tussen de platen. Mocht u toch nog twijfelen? Wij komen geheel vrijblijvend langs om het glas te controleren.

4. Is het nodig om glas te vervangen in onverwarmde ruimtes?

Jazeker, dit is ook in onverwarmde ruimtes de moeite waard om te vervangen. U verliest namelijk veel warmte via niet geïsoleerd glas.

5. Hoe lang duurt het plaatsen van HR++ isolatieglas?

De ramen worden binnen een dag vakkundig geplaatst en de latten worden afgewerkt met grondverf.

6. Is het gas tussen de glasplaten schadelijk voor het milieu?

Nee, dit is niet schadelijk.

7. Hoeveel kan ik besparen met HR++ isolatieglas?

Met HR++ isolatieglas kunt u gemiddeld 260 m³* besparen op de energiekosten.

8. Kan ik subsidie ontvangen op HR++ isolatieglas?

Jazeker! Bij minimaal 2 isolatiemaatregelen kunt u subsidie ontvangen. Dus ook op HR++ isolatieglas. Vanaf 2022 kunt u maar liefst €53,- subsidie ontvangen per vierkante meter*.

9. Wat kost HR++ isolatieglas?

De kosten, voor Pluimers HR++ isolatieglas, zijn afhankelijk van: het aantal vierkante meters. Om een goede prijsindicatie te geven komen wij gratis en geheel vrijblijvend bij u langs. Tijdens dit bezoek bepalen we of uw woning geschikt is voor isolatieglas. Na afloop geeft onze adviseur persoonlijk advies over de mogelijkheden en schrijft een vrijblijvende offerte uit. Vraag direct een adviesgesprek aan >

10. Wat is de U-waarde van Pluimers isolatieglas?

De U-waarde van Pluimers HR++ isolatieglas is 1.0. Ter vergelijking, enkel glas heeft een waarde van 5,7. Bij U-waarden geldt: hoe lager hoe beter. Normaal HR++ glas heeft een U-waarde van 1.2, ons glas is dus nóg beter dan normaal HR++ glas.

Meer diensten van Pluimers Isolatie

Ook op isolatieglas is subsidie beschikbaar! Benieuwd hoeveel? Bekijk de subsidie pagina.

Materialen

Vrijblijvend isolatie advies?

Onze adviseur komt geheel vrijblijvend bij u langs.

Ja, ik wil vrijblijvend advies!